Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hizmetlerimiz

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte ağız ve diş sağlığını; hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve hamilelik sonrasında olmak üzere üç zaman diliminde değerlendirmek gerekir. Bu üç ayrı dönemde farklı yaklaşımlar, ortak davranışlar mevcuttur.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
  1. Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

    Hamilelik, vücudun birçok sisteminde olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da önemli değişimlerin yaşandığı özel bir dönemdir. Hamilelikte diş sağlığı, yalnızca annenin değil, bebeğin sağlığı üzerinde de doğrudan etkili olabilir. Bu nedenle, gebelikte diş sağlığına gereken önemin verilmesi son derece önem taşır.

    Hamilelik süresince artan hormon düzeyleri, özellikle östrojen ve progesteron, diş eti iltihabı (gebelik gingiviti) gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hamilelik sürecinde genellikle diş etlerinde şişlik, kanama ve hassasiyet sıkça gözlemlenir. Ayrıca, hormonal değişiklikler nedeniyle diş eti problemlerine bağlı olarak hassasiyete neden olabilir ve ağız içinde zararlı bakteri birikimi kolaylaşarak çürük riskini artırabilir. Bu dönemde düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir. Ayrıca, anne adaylarının düzenli ve yeterli şekilde ağız ve diş bakımlarını yapması gerekir.

    Unutulmamalıdır ki, hamilelikte yaşanan diş hastalıkları hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratabilir.

  2. Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığını Etkileyen Faktörler

    Hamilelikte ağız ve diş sağlını etkileten birçok durum mevcuttur. Hamilelikte hormonal durum ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler, bazı diş eti hastalıklarını tetikleyebilir. Genellikle bu durum, diş eti iltihaplanması ve kanamasına (Hamilelik gingiviti) olarak kendini gösterir. Gebelikte aşerme gibi beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin de diş sağlığı üzerinde bazı etkileri görülebilir, çünkü bu kişiler bazı dönemlerde asidik, ekşi, tatlı yiyeceklerde aşırı tüketimde bulunabilir. Buna ek olarak, özellikle ilk trimesterde görülen mide bulantısı ve kusmalar, ağız ortamının asidik hale gelmesine neden olur. Buda ağız içi ortamda tükürük dengesinin bozulmasına yol açarak diş minesinin zayıflamasına ve çürük riskinin artmasına sebep olabilir.  Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, gebelerde ağız sağlığı normale göre daha hassas ve savunmasız bir hale gelebilir, bu yüzden rutin diş hekimi kontrolleri ve ağız bakımının aksatılmaması çok büyük önem taşır.

  3. Hamilelikte Diş Ağrısı

    Hamilelikte Diş Ağrısı

    Hamilelik sürecinde eğer diş ağrısı şikâyeti var ise nedeni mutlaka bir diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Genellikle toplumda gebelikte diş tedavisi yapılamayacağı yanlış algısı vardır, bu sebeple anne adayları diş ağrısı gibi durumlarda bu sorunu ertelemeyi tercih eder. Diş ağrısı birçok nedene bağlı gelişebilir, ilerleyen bir çürüğün, ya da çeşitli diş eti hastalıklarının habercisi olabilir. Erken müdahale ile hem diş hekimi tarafından durum kontrol altına alınabilir hem de anne adayı rahat bir hamilelik süreci geçirir.

  4. Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

    Tuzlu su gargarası, soğuk kompres gibi evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemlerle geçici rahatlama sağlanabilir ancak çözüm kalıcı olmaz. Ağrı kesici bazı ilaçlar doktor onayı ile kullanılmak şartıyla diş ağrısını geçirebilir, ama ağrıyı tamamen gidermek ve tedavi etmek için uzman bir diş hekimi tarafından durumun değerlendirilmesi gerekir. Hamilelikte ağrıyan dişin tedavi edilmesi en kalıcı ve güvenli sonucu sağlayacaktır. Hamile kişilerin, diş ağrısı gibi bir şikâyeti varsa diş hekimi tarafından muayene edilip tedavi görmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Jimer Diş Klinikleri’nde 15 yılı aşkın deneyime sahip diş hekimlerimiz, hamilelerde diş tedavisinde bu hassas durumu özel olarak detaylıca değerlendirirler ve anne ile bebeğin sağlığı için en güvenli tedaviyi uygularlar. Uzman diş hekimlerimiz ile ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  5. Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları (Gebelik Gingiviti)

    Gebelik gingiviti, hamilelik sürecinde çok sık karşılaşılan bir diş eti problemidir. Genellikle ikinci ve üçüncü trimesterdeki hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Hamilelikte diş eti kanaması genellikle artış gösteren progesteron ve östrojen seviyesi ile görülür. Diş etlerindeki kan dolaşımı da buna bağlı olarak değişerek diş etlerinde şişlik, kanama, hassasiyet gibi durumlar gözlenir. Örneğin, anne adayı rutin diş bakımını diş fırçası, diş ipi ile uygularken diş etleri tahriş olabilir ve acı, ağrı hissedebilir. Bu yüzden, hamilelikte ağız bakımını da zorlaştırıcı bir hale getirebilir. Aynı zamanda, gebelikte bağışıklık sistemindeki değişiklikler, diş etlerinin bakterilere karşı daha duyarlı bir hale getirebilir. Ağız bakımı iyi olmayan ve dişetlerinde iltihap olan hamilelerin dişetlerinde hamilelik tümörü gelişme riski de vardır, bunlar genellikle doğum sonrasında kaybolan diş eti büyümeleridir ancak diş bakımına engel olup rahatsızlık veriyorsa uzman bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerekir. Diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel diş taşı temizliği ve rutin muayene olası diş eti hastalıklarının kontrol altına alınmasını sağlar.

  6. Hamilelikte Diş Tedavisi Güvenli Midir?

    Hamilelikte Diş Tedavisi Güvenli Midir?

    Hamilelikte diş tedavisi olmak son derece güvenlidir, anne ve bebek için herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz. Anne adayı hamilelik ayı ve genel sağlığı ile ilgili diş hekimine gerekli bilgileri vererek güvenle tedavi olabilir. Diş tedavisinde kullanılan lokal anesteziklerin ve tedavi malzemelerinin anne ve bebek sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Diş hekimi eğer acil bir durum yoksa, tedaviyi hamileliğin belli bir dönemine kadar ertelemeyi tercih edebilir, şiddetli ağrı ve acil müdahale gerektiren durumlarda hiç beklemeden derhal tedaviyi planlayabilir. Diş tedavilerinde genelde 2.trimester (orta 3 aylık dönem) tercih edilmektedir.

  7. Hamilelikte Güvenli Diş Tedavileri nelerdir?

    Hamilelikte diş temizliği uygulaması yapılabilir.

    Diş çürüğünün durumuna göre, diş hekimi düzenli kontrollerle takip etmeyi önerebilir, gebelikte diş çürüklerinde acil durumlarda ise dolgu ve kanal tedavisi yine diş hekiminin planlamasına göre gerekli olduğu takdirde yapılabilir.

    Hamilelikte diş çekimi gibi müdahaleler, hamileliğin genellikle orta 3 aylık döneminde (3-6 ay arası) tercih edilmektedir. Bulunduğunuz hamilelik dönemi ve genel ağız-diş sağlığı durumuna göre, diş hekimi size en uygun planlamayı yapacaktır.

  8. Hamilelikte Diş Röntgeni Zararlı mı?

    Hamilelikte Diş Röntgeni Zararlı mı?

    Kliniğimizdeki modern ve son teknoloji diş röntgen ve dental tomografi cihazları çok düşük oranda radyasyon yaymaktadır, bu sebeple anne karnındaki bebeğe zarar verme riski azdır. Yine de genellikle acil durumlar olmadığında kişi hamileliğin ilk üç ayında (1.trimester) ise radyolojik değerlendirme ertelenir, çünkü bu dönem bebeğin gelişimi açısından en hassas dönemdir. Şiddetli ağrı, enfeksiyon gibi acil durumlarda, röntgen çekilmesi gerekirse hamileye kurşun önlük ve gözlük giydirilir. Röntgen düşük dozlarda uygulanmak üzere ayarlanır.

  9. Hamilelikte Diş Tedavileri Bursa

    Nilüfer Parkora’da bulunan Jimer Diş Kliniklerimizde ve hastane içindeki diş kliniğimizde hamileler için güvenli bir şekilde tüm diş tedavilerini uygulamaktayız. Diş hekimlerimiz hamilelerin ağız sağlığı ve diş tedavileri konusunda çok fazla vakada deneyime sahiptir. Sizde Bursa’da hamileler için diş tedavisi sunan bir klinik arıyorsanız +90 533 738 14 52 numaramızdan bizimle iletişime geçip süreç ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

  10. Hamilelikte Diş Tedavisi Planlaması

    Hamilelikte Diş Tedavisi Planlaması

    Hamilelik sürecinde diş tedavilerin planlaması, hamilenin genel sağlık durumu, hamileliğin kaçıncı trimesterde olduğu, tedavinin aciliyeti gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Genellikle hamilelikte diş tedavileri diş hekimi tarafından anne ve bebeğin sağlığı gözetilerek şu şekilde planlanır:

    • Gebelik Öncesinde Planlama: Hamilelik planlanmadan önce, diş hekimi ile rutin diş kontrolleri yapılmalı ve gerekli tedaviler tamamlanmalıdır. Hamilelik sürecinde şiddetli diş şikayetleri ortaya çıkarsa, hasta kendi doktoruna danışmalı ve sonra diş hekimi tarafından muayene edilmelidir.
    • İkinci Trimester Evresi: Hamileliğin 14 ila 26. haftaları arası bebeğin temel gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı ve annenin gebelik sürecine daha rahat uyum sağladığı bir dönemdir. Bu nedenle, diş tedavileri için en uygun ve güvenli zaman dilimi olarak genellikle bu dönem tercih edilir. Acil olmayan diş tedavilerinde rutin kontrollerle hamile takip edilerek tedavi bir süre ertelenebilir.
    • Acil Tedavi Gerektiren Durumlar: Acil müdahale gerektiren bir diş problemi (şiddetli diş ağrısı, diş apsesi veya diş eti iltihabı gibi durumlar) varsa tedavi hemen uygulanmalıdır.
    • Rutin Diş Tedavileri: Hamilelik sürecinde, rutin diş tedavileri (örneğin, diş taşı temizliği, diş dolguları, kanal tedavisi veya basit diş çekimi) genellikle güvenlidir ve yapılabilir.
    • Radyografi Kullanımı: Diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda röntgen ya da dental tomografi alınması gerekebilir. Bu durumda, kurşun önlük ve düşük doz uygulaması gibi koruyucu tedbirler alınır ve olabilecek en az riskle röntgen çekilir.
    • Tedavinin Uzun Süreli Ertelenmesi: Hamilelik sırasında bazı diş tedavilerinin ertelenmesi gerekebilir, özellikle daha ciddi cerrahi işlemlerde (implant uygulaması gibi) ve diğer ilaç kullanımını gerektiren tedavilerde genellikle diş hekimi tedaviyi uzun bir süre erteleyebilir.
  11. Hamilelikte Diş Sağlığıyla İlgili Yanlış Bilinenler

    • -Hamilelikte diş tedavisi zararlıdır: YANLIŞ

      Hamilelik planlanmadan önce rutin diş hekimi ziyareti ve gerekli tedavilerin bitirilmesi olası problemlerin önüne geçmek için önerilir. Ancak, hamilelikte diş tedavisi güvenli bir şekilde uygulanabilir. Sadece hamileliğin ilk 3 ayında genellikle aciliyet gerektirmeyen durumlarda diş hekimi uygun görürse tedaviyi bir süre erteleyebilir ancak acil durumlarda hamileliğin her döneminde diş tedavisi uygulanabilir. Diş tedavisinin, anne ve bebeğe zarar vereceği düşüncesi yanlış bir kanıdır, gerekli önlemlerle ve uygun tedavi planlamasıyla yapılacak diş tedavileri son derece güvenlidir.

    • -Hamilelikte dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz: DOĞRU

      Anne adayı eğer kalsiyum ihtiyacını gıdalardan karşılayamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun annenin kemiklerinden karşılanabilir ancak dişlerden kalsiyum emilimi olmaz.

    • -Hamileyken dişler az fırçalanmalı: YANLIŞ

      Gebelik hormonlarının etkisi ile hamilelikte dişetleri kanayan anne adayı, dişlerini daha çok kanayacağı korkusuyla fırçalamaktan kaçınır. Hamilelik döneminde, diş eti kanaması problemi yaşayan kişiler mutlaka düzenli diş fırçalamalı ve ağız hijyenini korumaya özen göstermelidir. Dişler günde en az 2 kere düzenli fırçalamalıdır. Ayrıca, diş eti kanaması sorunu yaşayan anne adaylarının olası problemleri önlemek için diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.

    • -Hamileyken diş taşı (plak) temizliği yaptırılmaz: YANLIŞ

      Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı sebebiyle, ağız içi ortam özellikle bakteri gibi dış etkenlere karşı daha duyarlı ve hassas hale gelebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde diş taşı temizliği yaptırmak, zorlaşan ağız hijyenini korumak için etkili bir çözümdür. Diş taşı temizliği sayesinde hem diş etleri rahatlar hem de mevcut diş eti rahatsızlıklarında iyileşme gözlemlenir. Temizlik esnasında anne bebeğin sağlığını tehdit edecek ilaçlar kullanılmamaktadır, son derece güvenli ve faydalı bir uygulamadır.

    • -Her Hamilelik Diş Kaybettirir: YANLIŞ

      Toplumda hamileliğin diş sağlığını olumsuz etkiletip diş kaybına sebep olduğu yönünde yanlış bir inanç vardır. Birçok kişi anne karnındaki bebeğin, annenin vücudundaki kalsiyumu azalttığı bunu da diş ve kemiklerden aldığı yönünde iddia etmektedir ancak bu tam olarak doğru değildir, kalsiyum ihtiyacı dişlerden karşılanmaz. Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığını etkileyen birtakım değişiklikler olabilir ama bu bilinenin aksine dişlerin kaybına yol açmaz. Gebelerde düzenli ağız hijyeni sağlandığında ve rutin diş hekimi kontrolleri yapıldığında diş kaybı riskinin büyük ölçüde önüne geçilmektedir.

  12. Hamilelikte Ağız Bakımı

    Hamilelik boyunca düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ağız hijyeni korunmalıdır. Günde en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş eti kanaması sorunu yaşayan hamileler, daha çok kanayacağı korkusuyla diş fırçalama ve diş ipi kullanımını bırakmamalı düzenli olarak yapmaya devam etmelidir.

  13. Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Beslenme

    Hamilelikte iyi beslenme hem annenin hem de bebeğin diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, D vitamini, fosfor vitaminlerinden zengin besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Anne adayları hamileliğin ilk ayından itibaren şeker tüketimini sınırlandırmalı, diş boşluklarına kolayca yapışan kraker, bisküvi v.b. abur cubur yiyeceklerden kaçınmalı ve asitli içeceklerden mümkün olduğu sürece uzak durmalıdır.

    Sonuç olarak, anne ve bebeğin genel sağlığı için ağız ve diş sağlığını korumak son derece önemlidir. Sizde hamilelikte diş tedavisi ile ilgili bilgi almak ve randevu oluşturmak istiyorsanız uzman ekimizle iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz.


Hamilelikte diş tedavisi yaptırmak güvenli midir?

Özellikle hamileliğin ikinci trimesterinde (13-27. haftalar) diş tedavileri güvenle yapılabilir. Ancak her durumda diş hekiminize ve kadın doğum uzmanınıza danışmanız önemlidir.

Hamilelikte ilaç kullanımı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Genellikle parasetamol içeren ağrı kesiciler önerilir, ancak dozaj ve kullanım süresi doktor kontrolünde olmalıdır.

Evet, acil durumlarda ve özellikle ikinci trimesterde diş çekimi yapılabilir. Lokal anestezi kullanımı genellikle güvenlidir, ancak her durumda doktor onayı gereklidir.

Modern dijital röntgen cihazlarıyla ve uygun koruyucu önlemler alındığında (kurşun önlük kullanımı ve düşük doz uygulama gibi) diş röntgeni çekimi güvenlidir. Gerekli ve zorunlu olmadığı durumlarda diş hekimi olabildiğince röntgen almaz. Gereksiz röntgen alımından kaçınılmalıdır.

Hormonal değişiklikler nedeniyle diş eti hassasiyeti ve kanamaları görülebilir. Ancak bu durum diş eti hastalıklarının belirtisi olabilir, bu nedenle diş hekimine başvurulması önemlidir.

Hamilelikte diş tedavisi yaptırmak güvenlidir, anne ve bebeğin sağlığına zarar verebileceği bir durum yoktur. Diş hekimi tarafından uygun görülen planlama sayesinde anne ve bebeğin sağlığı gözetilerek diş tedavisi uygulanır.

Gebelikte diş ağrısı sorunu yaşayan kişiler diş hekimlerine başvurmalıdır, evde uygulanabilecek yöntemler veya ağrı kesiciler ağrı için geçici bir çözümdür. Kalıcı çözüm için diş hekimi muayenesi gereklidir.

Hamilelikte basit diş çekimi güvenle yapılabilir, ancak daha komplike çekimler cerrahi işlem gerektirebilir. Bu gibi durumlarda, hamilenin doktoruna danışması gerekebilir, uygun olduğunda özel bir planlama ile cerrahi çekimlerde yapılabilir.

Hamilelikte tüm genel diş tedavileri (dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, diş taşı temizliği v.b.) hamileye özel planlama ile güvenle yapılabilir.

Hamilelik sürecinde diş tedavisi genellikle hamileliğin ilk 3 ayında eğer acil bir durum yoksa bir süre ertelenebilir. Ancak yine de bir diş hekimi muayene edip yönlendirmelidir, diş tedavileri kontrol edilip tedavi edilmezse ileride büyük sorunlara yol açabilir anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir.

Anne adayları günde 2 kere sabah ve akşam dişlerini fırçalamalı, diş ipi kullanmalıdır.

Anne adayları bebeğin diş ve kemik gelişimi için kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller açısından zengin besinler tüketmelidir.

Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler, kusma ya da aşermeye bağlı yeme ağız içinde ortamın değişmesine neden olarak ağız kokusuna neden olabilir.

Hamilelikte düzenli yapılan ağız bakımı ağız ve diş sağlığını korumak için çok önemlidir, olası diş problemlerinin önüne geçmek için günde en az 2 kez florürlü diş macunu ile fırçalama ve diş ipi kullanılması gereklidir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı hizmetimiz için sizi arayalım!

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.

+90

Hekimlerimiz

Dt. Necmi Usta

Dt. Necmi Usta

Diş Hekimi
Dt. Ömer Demirçak

Dt. Ömer Demirçak

Diş Hekimi
Uzm. Dt. Zeynep Ovalıoğlu

Uzm. Dt. Zeynep Ovalıoğlu

Endodonti (Kanal Tedavisi) Uzmanı
Dt. Meriç Kaan Kuğu

Dt. Meriç Kaan Kuğu

Diş Hekimi