Bursa Dental Tomografi

Dental Tomografi (Diş Tomografisi)

Dental Tomografi (Diş Tomografisi)

Dental Tomografi (CT) (3D Görüntüleme), çene kemiklerinin, dişlerin ve anatomik yapıların (sinüs boşlukları, dişlerin sinir kanalları vb.) detaylı incelenmesine olanak tanıyan 3 boyutlu bir radyografi türüdür.

Jimer Diş Klinikleri bünyemizde bulunan tomografi cihazımızla hastalarımızı dış merkezlere yönlendirmeye ihtiyaç duymadan anında tomografi çekimi yapabiliyoruz. Bu sayede hem hekim hızlı bir şekilde ihtiyaç duyduğu detaylı radyolojik görüntüye erişirken, hem de hastalarımıza bu detaylı incelemelerle en doğru tedaviyi hızla almalarına olanak sağlıyoruz.

Dental Tomografi (Diş Tomografisi)
  1. Volümetrik Dental Tomografi ve Panoramik Röntgen Nedir?

     Volümetrik Dental Tomografi ve Panoramik Röntgen Nedir?

    Günümüz diş hekimliğinde Dental Tomografi (Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi), x-ışını kullanılarak diş ve çene yapısının üç boyutlu olarak volümetrik görüntülenmesini sağlayan ileri teknoloji bir radyolojik inceleme yöntemidir. Geleneksel röntgenlerin aksine, dental tomografi sayesinde 3D görüntü ile dişler, çene kemiği, sinüsler ve çevre dokular detaylı ve net bir şekilde incelenebilir. Bu sayede diş hekimleri, implant planlaması, çene cerrahisi, gömülü dişlerin değerlendirilmesi ve diğer karmaşık diş tedavilerinde daha doğru teşhis ve tedavi planlaması yapabilirler.

    Çene ve komşu dokuları üç boyutlu görüntüleme teknolojisine sahip dental tomografi cihazları hastadan minimal radyasyon dozuyla yüksek çözünürlüklü görüntüler almayı sağlar ve doğru teşhis ile tedavi sürecindeki olası riskleri azaltır. Özellikle implant ve cerrahi müdahalelerde başarılı sonuçlar elde etmek için gerekli bir görüntüleme yöntemidir.

    Dental tomografi cihazlarından, aynı zamanda tüm diş yapısının taranması gerektiği durumlarda dijital panoramik röntgen de alınabilmektedir. Yeni teknoloji dental tomografide tek bir cihazdan volümetrik dental tomografi ve panoramik röntgen çeşitli açılardan 2D ve 3D boyutlarda almak mümkündür.

    Panoramik röntgen, çenedeki ve dişlerdeki rahatsızlıkları saptamak için alınır. Daha detaylı görüntüleme gerektiren cerrahi ve kanal tedavilerinde dental tomografi alınması gerekir. Diş hekimi muayene esnasında tedavi planlaması için gerekli olan röntgen ya da dental tomografiye sizi yönlendirecektir.

  2. Dental Tomografi ile Panoramik Film Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Dental Tomografi ile Panoramik Film Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Dental tomografi ve panoramik film birbirinden farklı görüntüleme yöntemleridir. Panoramik röntgende ağız, diş ve çene yapısını tek bir düzlemde ve iki boyutlu olarak görüntülenir, dental tomografi üç boyutlu görüntülerin alınmasını sağlar ve daha detaylıdır. Diş, kemik, sinir dokusu ve çene yapısının detaylı olarak incelenmesine, ölçüm yapılmasına olanak tanır. Panoramik röntgende alınan iki boyutlu görüntülerde detaylar sınırlıdır. Küçük çatlaklar, kanal yapısı veya ince anatomik detaylar net görünmeyebilir bu yüzden daha çok genel muayene, çürük tespiti gibi daha basit teşhislerde kullanılır. Dental tomografi ise implant planlaması, çene kemiği yoğunluğu ölçümü, kök çatlakları, kist/tümör takibi, gömülü 20 yaş dişleri, sinir kanallarının değerlendirilmesi gibi detaylı görüntüleme ve planlama gerektiren durumlarda tercih edilir. Her iki görüntüleme yöntemi de tanı ve tedaviye katkı sunmaktadır. Uygun görüntüleme yöntemine diş hekimi muayene esnasında karar verir.

    Jimer Diş Klinikleri olarak hem panoramik röntgen hem de dental tomografi cihazlarımızla tanı sürecini en doğru şekilde yönetiyoruz ve tedaviye uygun görüntüleme yöntemleri ile tedavilerdeki yüksek başarıyı yükseltiyoruz.

  3. Bursa Nilüfer Jimer Diş Klinikleri Dental Tomografi

    Bursa Nilüfer Jimer Diş Klinikleri Dental Tomografi

    Diş hekimliğinde teşhis ve tedavi planlamasını doğru şekilde yapabilmek, başarıyla uygulanan bir tedavinin temelini oluşturur ve bunun için ileri görüntüleme teknikleri gereklidir. Dental tomografi (3D görüntüleme), diş ve çene yapılarının detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar ve klasik panoramik röntgen filmlerinin ötesinde bilgi sunar.

    Jimer Diş Klinikleri olarak, dental tomografi hizmetini kendi kliniğimizin bünyesinde sunmaktayız. Böylece hastalarımızı başka bir görüntüleme merkezine yönlendirmeden, tedavi sürecini aynı çatı altında hızlı ve konforlu bir şekilde tamamlıyoruz. Böylelikle tedavide zaman kaybının önüne geçebiliyor ve hastaların daha rahat bir süreç geçirmesini sağlıyoruz. Hastalar dental tomografi için başka merkezlere gitmek zorunda kaldığında farklı bir yerde tomografi çektirme fikrinin oluşturduğu belirsizlik ve kaygı duygularını yaşıyor ve bu merkezlerden alınan görüntülerin hekime ulaşmasında teknik sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor.

    Jimer Diş Klinikleri’nde tüm dental tomografi ve panoramik röntgen işlemlerini anında ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Hastalarımızın başka bir merkeze yönlendirilmesine gerek kalmadan, tüm süreci kendi içimizde tamamlıyoruz. Bu da hem hasta memnuniyetini hem de tedavinin başarısını büyük ölçüde artırıyor.

  4. Kliniğimizde Kullanılan Dental Tomografi Teknolojisi ve Avantajları

    Yeni teknoloji dental tomografi cihazımız, düşük dozda radyasyon ile yüksek kalitede net görüntüleme almayı mümkün kılmaktadır. Düşük doz uygulama sayesinde tiroit ve diğer hassas dokular korunur. Aynı zamanda yüksek çözünürlükle görüntü aldığımız için implant planlaması ve cerrahi işlemlerden önce hassas ölçüm sağlamayı mümkün kılar. Bu sayede:

    • 3 boyutlu görüntü ile anatomik yapı detaylı ve net görülür,
    • İmplant/cerrahi uygulamalarda planlama daha detaylı ölçümle yapılır.
    • Kemik kalınlığı, sinüslerin durumunun detayları görüntülenir,
    • İşlem kolay ve hızlıdır, görüntü saniyeler içerisinde cihaz tarafından taranır,
    • Yüksek çözünürlük sayesinde güvenilir teşhis ve başarılı tedavi planı sağlanır.

    Kliniğimizde kullandığımız dental tomografi ve panoramik röntgen cihazımız Vatech Pax‑İ 3D Smart, son teknoloji görüntülemeye sahiptir. Tek bir taramasıyla hem yüksek çözünürlüklü volümetrik hem de otomatik panoramik görüntüleri alabilmektedir ve radyasyon dozunu düşük dozda optimize etmektedir.

    Gelişmiş tarama teknolojisi sayesinde dental tomografi ve panoramik röntgen çekimleri saniyeler içerisinde tamamlanırken; Gelişmiş Ez3D‑i yazılımı sayesinde ise tedavi planlama, ölçümler ve analiz süreçlerini dijital olarak kolaylaştırır. Özellikle implant, ortodonti ve cerrahi gibi uygulamalarda yüksek hassasiyet sağlar.

    Kliniğimizde kullandığımız Vatech dental tomografi cihazının gelişmiş özelliklerini yakından görmek için tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

  5. Dental Tomografi ile Kesin ve Güvenilir Tanı Yöntemi

    Dental tomografi, çene, diş, sinüs ve diğer ağız içi yapıların üç boyutlu görüntülerini elde etmek için kullanılan ileri seviye bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. Geleneksel panoramik röntgenlere kıyasla daha fazla detay sunduğu için hassas ve kesin teşhis koymak mümkün olur. Dental tomografi ve yazılımı ile birlikte diş hekimi dokuları detaylıca görüp ölçüm yapabildiği için kesin ve güvenilir tanı yönetimi sağlamaktadır. Dental tomografi ile planlanan cerrahi tedavi uygulamaları çok başarılı sonuçlar elde etmede önem taşır.

  6. Dental Tomografi Hangi Durumlarda Gerekir?

    Dental tomografi görüntülemesi diş hekimi tarafından yapılacak olan tedavi planlamasında gömülü dişlerin konumunun belirlenmesinde, implant tedavisi öncesi kemik yapısının değerlendirilmesinde, kanal tedavisi öncesi ve sonrası kök yapısının incelenmesinde, kist- tümör ya da enfeksiyon gibi durumların tespitinde, çene eklemi problemlerinin analizinde kullanılır.

    Dental tomografi ile tedaviye başlamadan önce detaylı görüntüler elde edilir, ardından diş hekimi birçok açıdan farklı boyutlar üzerinde hassas değerlendirme ve ölçümler yapar. Böylelikle diş hekimi tedaviniz için size özel en uygun planlamayı oluşturur.

  7. Dental Tomografinin Kullanım Alanları

    Dental Tomografinin Kullanım Alanları

    • İmplant Planlaması: Kemik yoğunluğu ve kemiğin eni-boyu gerekli ölçümlerle değerlendirilerek en uygun implant yerlerinin tespit edilmesi sağlanır.
    • Gömülü Dişlerin Analizi: 20 yaş dişleri ve diğer gömülü dişlerin konumunu net bir şekilde belirlemeye yardımcı olur. Bu dişler riskli olabilecek komşu sinirlere yakın pozisyonda olabilir, ayrıca kemiğin içinde hangi şekilde bulunduğu, kök yapısı gibi durumlarında detaylı görüntülenmesi gerekir.
    • Ortodontik Tedavi: Çene kemiği ve dişlerin konumunu daha detaylı incelemek için tedavi planlamasında kullanılabilir.
    • Çene Kistleri ve Tümörleri: Kist, tümör ve diğer patolojik oluşumların detaylı görüntülenmesini sağlar ve büyüklükleri hesaplanır. Anatomik yapılara uzaklığı ölçülebilir.
    • Sinüs Değerlendirmesi: Sinüs boşluklarının diş tedavisi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kullanılır.
    • Kırık ve Travmalar: Çene- diş kırıklarının tespitinde kemik ve dokular incelenir.
  8. Dental Tomografi Nasıl Çekilir?

    Dental Tomografi Nasıl Çekilir?

    Kliniğimizde dental tomografi ve panoramik röntgen aşamaları şu şekildedir:

    • Hazırlık: Önce hastadan üzerindeki metal eşyalar ve aksesuarların yansıma yapıp görüntüyü bozmaması için çıkarılması istenir. (gözlük, küpe vb.)
    • Pozisyonlama: Hasta C-kol üzerinde tutunarak sabit bir pozisyon alır, cihazın çubuğunu ısırarak çeneyi kapalı tutar.
    • Tarama: 360° veya 180° dönen tarama 10–40 saniye sürer.
    • Görüntü Analizi: Çeşitli kesitlerden elde edilen görüntüler 3D yapıda oluşturulur. Diş hekimi elde edilen görüntüleri inceleyerek analiz eder.
  9. Dental Tomografi Sonrası Planlama ve Tedavi

    Kliniğimizde, diş tomografisi sonrasında alınan görüntüler diş hekimlerimiz tarafından incelenir ve yazılım ile görüntüler üzerinde ölçümler yapılır. Elde edilen 3D görüntüler detaylı ve kişiye özel uygun tedavi planını oluşturmayı sağlar.

    İmplant tedavisi planlamasında implantın yerleşeceği kemik yoğunluğu, sinir kanallarına olan mesafe ve açılar dental tomografi ile net olarak belirlenir. İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için implantın doğru açıda ve doğru derinlikte yerleştirilmesi gerekir. Bu sayede implant cerrahisi daha güvenli ve başarılı olur.

    Kanal tedavisi planlamasında dişin kök kanallarının sayısı, eğriliği, önceden yapılan kanal tedavilerinin durumu dental tomografi ile tespit edilerek tedavisi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar önceden önlenmiş olur.

    Diş travmaları ve gömülü 20’lik dişlerin tedavi planlamasında, kırıkların yeri ve yönü, gömülü dişlerin çene kemiği içindeki pozisyonu detaylı şekilde görüntülenerek olası riskler ortadan kaldırılır.

  10. Dental Tomografi ile Güvenli Tedavi

    Modern diş hekimliğinde kullanılan Dental Tomografi (Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) teknolojisi hem diş hekimleri hem de hastalar için önemli bir avantaj sunmaktadır. Daha düşük radyasyon dozu ile hasta açısından güvenlidir ve diş hekimi daha detaylı görüntüleri çeşitli açılardan alarak ölçüm yapmasına olanak sağlar, böylelikle hasta için en uygun tedavi planını oluşturulur. Geleneksel röntgenlere kıyasla çok daha detaylı görüntüler sunarken, radyasyon dozu kontrollü ve güvenli sınırlar içindedir. Bu sayede:

    • Gömülü dişlerin pozisyonu milimetrik olarak belirlenebilir,
    • İmplant öncesi kemik yapısı hassas şekilde ölçülür,
    • Kök çatlakları, kanal eğrilikleri ya da lezyonlar net biçimde görülebilir.
    • Dental tomografi teknolojisi sayesinde, tekrar tekrar röntgen çekimine gerek kalmaz, bu da hastanın toplam maruz kaldığı radyasyonu azaltır.

    Jimer Diş Klinikleri’nde kullanılan tomografi cihazlarında, güncel güvenlik standartlarına uygun olarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu’na uygun koruyucu önlemler alınmıştır ve düşük doz prensibiyle çalışılır. Sonuç olarak, hem hasta için en uygun tedavi belirlenir hem de hasta sağlığı korunur.

  11. Olası Riskler ve Radyasyon Dozu

    Her tıbbi görüntülüme yönteminde olduğu gibi, dental tomografi cihazlarının kullanımında dikkatli olunması gereken bazı durumlar vardır. Özellikle, bazı hastalarda gruplarında mümkün oldukça kaçınılmalı sadece gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Jimer Diş Klinikleri’nde her dental tomografi işlemi öncesi hastanın yaşı, sağlık durumu ve tıbbı geçmişi, şikâyeti dikkatle değerlendirilir.

    Bursa Nilüfer Parkora’da ve Odunluk Jimer Hastanesi’nde bulunan Jimer Diş Klinikleri’nde son teknoloji yeni dijital panoramik film ve dental tomografi sistemleriyle hastalarımıza en doğru teşhisi ve tedavi planlamasını sunmaktayız. Ağız ve diş sağlığınızı detaylı bir şekilde değerlendirmek ve size en uygun tedavi planını oluşturmak için uzman ekibimizle iletişime geçip randevu alabilirsiniz.


Dental tomografi güvenli mi?

Evet, düşük dozlu dental tomografi güvenlidir. Ancak gerekmedikçe çocuklarda ve gebelerde kullanılmamalıdır.

İmplant tedavisi, gömülü 20’lik dişler, sinüs lift ameliyatı ve diğer çene cerrahisi gibi detaylı değerlendirme ve planlama gereken durumlarda tercih edilir.

Evet; dental tomografi daha detaylı volümetrik görüntü sağlar ancak her durumda gerekli değildir.

Hayır; yeni nesil dental tomografi cihazları çok daha düşük dozdadır ve güvenlidir.

Metal eşyalar çıkarılmalıdır. Gebelik durumunda önceden belirtmek önemlidir çünkü bu gibi durumlarda kurşun yelek giydirilmeli ve düşük dozda uygulama yapılmalıdır.

Diş tomografisi ücretlerimiz ile ilgili +90 533 735 14 52 numaramızı arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş tomografisi öncesinde hasta metal eşyaları varsa bunları çıkarır ardından asistanımızın yönlendirmesi ile C-Koluna tutunarak ve çubuğu ısırarak sabit bir pozisyonda ayakta bekler. Ardından saniyeler içinde tüm görüntüler taranır ve bilgisayara aktarılır. Hızlı ve kolay bir görüntüleme yöntemidir.

Diş tomografisi sonucu aynı gün içinde 1 dakikadan az bir sürede görüntüleri bilgisayara aktarılır ve tedavi planlaması yapılır.

Diş tomografisi taraması yaklaşık 10-40 saniye sürer, ardından görüntüler bilgisayara aktarılır. 1 dakika içinde sonuçlar alınır, hızlı ve kolay bir işlemdir.

Radyoloji görüntüleme yöntemleri arasında yer alan diş tomografi x ışınları kullanılarak çekilen bir yöntemdir. Özel diş kliniklerinde ve devlet hastaneleri görüntüleme bölümlerinde diş tomografisi çekilebilmektedir.

Dental tomografinin diş teli ile çekilebilir. Teller var iken BT çekilebilir ancak görüntü kalitesini bozması da mümkündür.

İmplant planlamasında dental tomografiden alınacak görüntüler çok önemlidir. Detaylı 3D görüntüleme ve ölçümler sayesinde başarılı sonuçlar elde edilir.

Dental Tomografi (Diş Tomografisi) hizmetimiz için sizi arayalım!

Dental Tomografi (Diş Tomografisi) hizmetimiz hakkında detaylı bilgi edinmek veya randevu oluşturmak istiyorsanız numaranızı bırakın biz sizi arayalım.

+90